Werkloosheid Europa stijgt stug verder

Redactie

Meer mensen in Europa hebben hun baan verloren. De werkloosheid is in de eurozone in maart gestegen tot 8,9 procent. In februari zat volgens een herzien cijfer 8,7 procent van de beroepsbevolking zonder werk. Dat blijkt uit de vandaag gepresenteerde cijfers van het Europees statistisch bureau Eurostat. Nederland heeft nog steeds het minste aantal werklozen.

De werkloosheid kwam wel iets hoger uit dan analisten hadden verwacht. Zij gingen uit van 8,7 procent. In maart 2008 was 7,2 procent van de beroepsbevolking in de landen met de euro werkloos. Volgens een schatting zitten 20,15 miljoen mensen in de gehele Europese Unie zonder werk. Vergeleken met een maand ervoor nam het aantal werklozen met 626.000 mensen toe.

In Nederland is 2,8 procent van de beroepsbevolking werkloos. Dat is in de hele EU het laagste niveau. Een maand eerder lag de werkloosheid in Nederland op 2,7 procent. Vergeleken met een jaar eerder is de werkloosheid vlak gebleven.

In Spanje is het grootste werkloosheidspercentage in de EU geregistreerd. Daar zit 17 procent van de beroepsbevolking zonder werk, gevolgd door Letland (16 procent) en Litouwen (15 procent). Ook de werkloosheid onder jongeren onder 25 jaar is in deze landen het grootst.

Ook in Duitsland stijgt de werkloosheid stug door. In april werd voor de zesde maand op een stijging geconstateerd. Het aantal mensen zonder baan nam met 58.000 toe tot 3,463 miljoen ofwel 8,3 procent van de beroepsbevolking. Dat maakte het Duitse federale arbeidsbureau vandaag bekend. In maart bedroeg de werkloosheid in de grootste economie van Europa nog 8,1 procent van de beroepsbevolking. Toen nam het aantal werklozen met een herziene 71.000 toe.

De werkloosheid in de Verenigde Staten bedroeg 8,5 procent in maart. In Japan zit 4,4 procent van de werkende bevolking zonder werk.


Werkloosheid Europa stijgt stug verder  (foto: DAG)