Ministers gebruiken een doktersbriefje voor grotere auto

Veerle (Volpez)

Steeds meer ministers maken gebruik van uitzonderingsregels om een duurdere auto dan normaal te kunnen rijden. De uitzonderingsregels zijn zeker al door vijf ministers gebruikt om een twee keer zo dure, ruimere dienstauto te mogen gebruiken. 

Ministers mogen zich officieel laten rondrijden in een Audi A6 of een gelijkwaardige limousine. De prijs daarvan ligt rond de vijftigduizend euro. De ministers Camiel Eurlings, Guusje ter Horst, Maria van der Hoeven, Eimert van Middelkoop en Gerda Verburg vinden de A6 echter niet goed genoeg en laten zich rondrijden in een Audi A8. Deze auto kost rond de negentigduizend euro en is daarmee bijna twee keer zo duur dan de normauto.

Minister Eurlings is te lang 
Verkeersminister Eurlings (CDA) was een van de eerste ministers die ontdekte dat er best meer mogelijk was dan een A6. Hij wordt nu rondgereden in een A8 L. Deze L staat voor de verlengde carrosserie, want de minister is behoorlijk lang en een A6 was te krap voor hem. Minister Verhoeven van Economische zaken (CDA) is veel kleiner dan minister Eurlings, maar ook zij kreeg lichamelijke klachten in de A6. Ook zij wordt tegenwoordig rondgereden in de A8.

De minister van Binnenlandse Zaken, Guusje ter Horst (PvdA), is verantwoordelijk voor de toepassing van het Voorzieningenbesluit, maar toch rijdt zij in een auto die niet aan de normen voldoet. Ook zij rijdt namelijk in een A8, maar dit is volgens haar woordvoerder goed te verklaren: "Ze had eerst een A6. Maar ze zat beroerd. Niet in de zin dat ze misselijk werd of wagenziek hoor. Er ontstonden rug-, spier- en gewrichtsklachten."

Verburg: A6 zonder roetfilter ingeruild tegen A8 
CDA-minister Gerda Verburg van Landbouw kreeg geen lichamelijke klachten van de Audi A6, maar voelde zich toch genoodzaakt een A8 te gaan rijden. Na een relletje rondom berichten van de NOS dat zij in een Audi A6 diesel zónder roetfilter rondgereden werd, besloot zij haar leven te beteren. Sindsdien rijdt zij ook rond in een A8.

Van Middelkoop moest gepantserd 
Ten slotte Elmert van Middelkoop (ChristenUnie), minister van Defensie. Ook hij kreeg geen lichamelijke klachten door de A6. Hij werd verplicht in een A8 rondgereden te worden. Van de NCTb moest hij namelijk in een gepantserde auto rijden.

 

Met dank aan KritischeMassa voor de submit.