41 doden bij aanslagen in Sadr City

flyguy

In een druk handelscentrum van Sadr City in Bagdad zijn vandaag twee autobommen afgegaan. De explosieven gingen vlak na elkaar af. Dit resulteerde in 41 doden en meer dan zestig gewonden.

Sinds een militair offensief vorig jaar is de macht van de Sjiieten in Sadr City gebroken en was er relatieve rust in de regio. De laatste tijd neemt het aantal aanslagen echter weer toe. Gedacht wordt dat Soennitische militanten aan het hergroeperen zijn en de strijd tegen de Sjiieten weer willen hervatten. Dit zou mogelijk zijn omdat de VS zich terug trekken uit het gebied en de Irakese militairen geen grip op de situatie weten te krijgen.

Toch had de schade van de aanslagen zwaarder kunnen wezen. Volgens een woordvoerder van het Irakese leger waren nog drie autobommen gevonden en onschadelijk gemaakt bij het handelscentrum. Ook op een andere locatie wist men drie bommen onschadelijk te maken.

De aanslagen zijn nog niet opgeëist, maar de uitvoering doet vermoeden dat ze het werk zijn van al-Qaida en andere rebellerende groeperingen.