'Eerstvolgende grote aanslag in Europa'

Peter (pberends)

Al-Qaida en andere terreurorganisaties proberen de wereldwijde financiële en economische crisis uit te buiten, aldus terrorisme-experts: "De eerstvolgende grote aanslag is in Europa."

"Deze crisis is de laatste van de hevige bloeding van de Amerikaanse economie sinds 9/11", zei Ayman al-Zawahiri, de tweede man van Al-Qaida, tijdens zijn jongste videoboodschap afgelopen november. "De aanvallen van de mujahedin hebben de moderne economie verwoest."

Al-Qaida- en talibanexpert Ahmed Rashid, zegt dat Al-Qaida niet achter deze crisis zit: "Maar Al-Qaida is er wel mee in zijn sas. Het doel van Bin Laden en zijn volgelingen is niet alleen zoveel mogelijk mensen te doden, maar ook het economische systeem in het Westen te ruïneren. Dat is een centraal deel van zijn programma. Al-Qaida probeert misbruik te maken van de gaten die de financiële crisis in het Westen heeft geslagen."

Richard Barrett, Al-Qaida en Taliban-expert van de Verenigde Naties (VN): "In hun recentelijke verklaringen proberen Al-Qaida-kopstukken als Al-Zawahiri moslims ervan te overtuigen dat hun armoede het resultaat is van westerse uitbuiting. De nadruk ligt nu op de dreiging voor het individu en zijn plicht aan zichzelf zijn situatie te verbeteren. Eerst was de focus altijd op de plicht aan God om de moslimgemeenschap te verdedigen."

Volgens Rashid en Barrett probeert Al-Qaida met die boodschap een nieuwe bron rekruten aan te boren: grote massa's arme sloebers in vooral derdewereldlanden, die door de financiële crisis nóg verder onder de armoedegrens zijn beland. Ook de jonge moslim-onderklasse in Westerse landen is een voedingsbodem voor nieuwe rekruten.

Al-Qaida en zijn franchises in ruim zestig landen voelen de crisis zelf ook. "De grote donaties van individuen uit de Golfstaten, met name uit Saoedi-Arabië en Dubai, zijn mogelijk wat opgedroogd, met name door de lage olieprijs", aldus Loretta Napoleoni, een Italiaanse expert op het gebied van de financiering van terrorisme en veiligheidsadviseur van diverse Europese overheden.

Al-Qaida beheert ook bedrijven die als dekmantel dienen en geld witwassen uit de lucratieve georganiseerde misdaad: drugshandel, smokkel in goud en edelstenen, wapens en valse documenten, ontvoeringen, creditcardfraude en mogelijke betrokkenheid bij piraterij, met name in de wateren rond Somalië.

Napoleoni ziet nog wel één voordeel van de crisis: "Al-Qaida krijgt nauwelijks nog publiciteit. En dat is de kurk waarop elke terreurorganisatie drijft. Al-Qaida heeft de westerse media hard nodig om op grote schaal angst te kunnen aanjagen. Geef die terroristen na dit stuk daarom vooral geen aandacht meer."

Het gehele artikel is te lezen op de site van De Pers.