Zware kanonnen zwijgen op Sri Lanka

Redactie

Srilankaanse militairen hebben de opdracht gekregen bij hun offensief tegen de Tamil Tijgers geen zware wapens en gevechtsvliegtuigen meer te gebruiken. Dat heeft de regering vandaag laten weten.

De regering heeft de maatregel genomen om burgers te ontzien die klem zitten tussen de militairen en strijders van de rebellenbeweging Tamil Tijgers (LTTE). Het leger probeert het laatste bolwerk van de rebellen, een gebied van ongeveer 3 bij 4 kilometer in het noordoosten van Sri Lanka, te veroveren.

Volgens de Verenigde Naties zitten in het strijdgebied circa 50.000 mensen klem. Mensenrechtenorganisatie Human Right’s watch maakt zich ernstig zorgen om de burgerbevolking in het gebied. VN-gezant John Holmes is in Sri Lanka om te proberen een bestand te bereiken.

Humanitaire situatie
De Tamil Tijgers kondigden gisteren een eenzijdig staakt-het-vuren af vanwege de humanitaire situatie. De regering wees een bestand evenwel direct van de hand. De minister van Defensie op het eiland zei dat 'overgave de enige optie is' voor de in het nauw gedreven opstandelingen.

Een woordvoerder van de Tamil Tijgers liet vandaag weten dat de rebellenbeweging zich nooit zal overgeven en door zal vechten voor zijn idealen. De Tijgers strijden al bijna veertig jaar voor een eigen staat in het noordoosten van het overwegend boeddhistische eiland. De strijd kostte al aan tienduizenden mensen het leven.