Alleen met pasje coffeeshop in

Veerle (Volpez)

Als het aan de Limburgse gemeenten ligt, kan softdrugs volgend jaar alleen nog met een pasje gekocht worden in hun provincie. Met de maatregel willen de Limburgse gemeenten de overlast van drugstoeristen beperken. Daarnaast moeten klanten nog maar maximaal drie gram per dag kunnen kopen.

Deze speerpunten staan beschreven in het plan 'Limburg stelt zijn grenzen' van de Limburgse gemeenten en een coffeeshop. Burgemeester van Maastricht Gerd Leers ziet de speerpunten als dé oplossing om het drugstoerisme in Limburg te beperken.

Besloten clubs
Alle Limburgse coffeeshops worden in het plan omgedoopt tot besloten clubs. "Daardoor kan de toegang worden geweigerd aan mensen die geen lid zijn. Het pasje of een vingerafdruk bewijst je lidmaatschap", aldus Leers. Ook buitenlanders kunnen lid worden van de clubs, anders zou dit in strijd zijn met de Europese regelgeving.

Maximaal drie gram per klant per dag 
Niet alleen de pasjes moeten het drugstoerisme minder aantrekkelijk maken, ook een maximale verkoop van drie gram wiet per klant per dag moet de softdrugstoeristen uit Limburg verjagen. "Een tochtje van een paar honderd kilometer loont dan nog nauwelijks", verklaard Leers. Er wordt momenteel ook gekeken naar de mogelijkheid om alle pasjessystemen van coffeeshops in één systeem te verwerken, zodat iedere klant nog maar één coffeeshop per dag kan bezoeken.

Het softdrugstoerisme moet ook ontmoedigd worden door een andere maatregel: verplicht betalen met een betaalpas. Anonimiteit is op deze manier volledig uitgesloten.

Den Haag is positief
Leers is het gesprek over het plan inmiddels namens de Limburgse gemeenten in Den Haag aangegaan. De betrokken ministeries, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het ministerie van Justitie, zijn tot nu toe positief over het plan. Ook de coffeeshophouders hebben geen problemen met het plan.

Met dank aan boschpoort voor de submit.