AEX sluit 1,7 procent hoger

Peter (pberends)

Europese aandelenbeurzen sloten vandaag ruim in de plus, met winsten van 1,7 procent voor de Nederlandse AEX tot 3,1 procent voor de Franse CAC40. De AEX sloot op 239,34 punten, wat vergeleken met afgelopen vrijdag toch een min voor de week is van 1,8 procent.

Er waren vrijdag meerdere positieve economische lichtpuntjes te zien. Zo steeg het Duitse ondernemersvertrouwen onverwacht. Dat zou er op kunnen wijzen dat de huidige economische crisis afzwakt. Ook de verkopen van nieuwe huizen in de VS waren beter dan economen van te voren hadden voorspelt.

Ander goed nieuws kwam er van Ford. De Amerikaanse autofabrikant heeft in het eerste kwartaal van 2009 een kleiner dan verwacht kwartaalverlies geleden. De Amerikaanse autofabrikant stelt tevens geen financiële steun meer nodig te hebben van de overheid in 2009 en op schema te liggen om de doelstellingen te realiseren of zelfs te overtreffen.

Vanavond komt er meer informatie naar buiten over op welke manier de stresstests zijn gehouden bij de Amerikaanse banken. De echte resultaten worden 4 mei bekend gemaakt. Dan moet blijken welke Amerikaanse banken extra kapitaal nodig hebben.

Op de Amsterdamse beurs viel deze week vooral geld te verdienen met voedingsmiddelenconcern Wessanen (+21%) en printerfabrikant Océ (+12%). Grootste dalers waren specialistisch metaalbedrijf AMG (-25%) en verzekeraar Aegon (-11%).

Stijgers en dalers van de week op de Amsterdamse beurs