ING zondag centraal in Zembla

Peter (pberends)

Aanstaande zondag staat bankverzekeraar ING centraal in het documentaire-programma Zembla. Aan de vooravond van de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van 27 april vraagt Zembla aan drie topmensen van ING wat er de afgelopen jaren mis is gegaan.

Jan Maarten Slagter, directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB): "ING is te groot geworden om failliet te laten gaan. Als ING failliet gaat, staan we drie dagen later stenen door de ruiten van bakkers te gooien om aan brood te komen. Het is net zo belangrijk als water uit de kraan." Het gevolg is dat de overheid keer op keer moet bijspringen om te zorgen dat ING niet omvalt.

Harald Benink, hoogleraar Banking en Finance: "We zijn op een punt gekomen waar we nooit hadden moeten komen. Banken durven meer risico te nemen. Men weet dat als het goed gaat we veel geld verdienen en als het verkeerd gaat, dan is de overheid altijd aanwezig om de bank te redden."

Met een balanstotaal van 1.332 miljard euro, meer dan het bruto binnenlands product (BBP) van Nederland, België en Luxemburg samen, is ING het grootste financiële bedrijf ter wereld.

Door de kredietcrisis kwam ING zwaar in de problemen. Zo moest minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) een kapitaalinjectie van 10 miljard euro toedienen en werd de portefeuille van Amerikaanse Alt-A hypotheken bijna volledig verzekerd door de Nederlandse overheid.

Toenmalig minister van Financiën Wim Kok (PvdA) bracht in 1989 de geprivatiseerde Postbank naar de beurs en maakte de megagroei mogelijk door de belemmeringen voor de fusie met verzekeringsbedrijf Nationale Nederlanden weg te nemen.

Nadat Kok in 2003 tot commissaris van ING werd benoemd, effende hij het pad voor de hoge salarissen en bonussen. Die waren 'marktconform' en geen 'excessieve zelfverrijking', zoals hij als minister-president nog had beweerd.

Op maandag 27 april neemt Kok op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering afscheid als commissaris. Publiekelijk verantwoording afleggen vindt hij niet nodig, net als Michel Tilmant, de in januari teruggetreden voorzitter van de Raad van Bestuur. Eind 2007 dreigde hij het hoofdkantoor van ING te verplaatsen, omdat hij het 'debat over de salarissen van managers' zat was.

De ING-uitzending van Zembla wordt op zondag 26 april om 21:30 uitgezonden op Nederland 2.

Oud-minister-president Wim Kok