Cao-akkoord TNT definitief van tafel

Redactie

De vakbondsleden hebben het cao-akkoord dat de bonden waren overeengekomen met postbedrijf TNT naar de prullenmand verwezen. Vandaag wezen de leden van Abvakabo het in meerderheid af, eerder hadden de leden van CNV Publieke Zaak en BVVP dat al gedaan.

Volgens het akkoord zouden postbodes en sorteerders minder gaan verdienen. TNT beloofde in ruil daarvoor dat er geen gedwongen ontslagen zouden vallen. De nieuwe cao zou leiden tot een kostenbesparing van 125 miljoen euro op jaarbasis.

Opnieuw onderhandelen over een cao heeft volgens vakbondsbestuurder Peter Wiechmann geen zin. "Het is duidelijk dat niet alleen dit akkoord, maar ook een vergelijkbaar akkoord geen kans van slagen heeft."

De vakbond gaat nu op een andere manier proberen gedwongen ontslagen bij het postbedrijf te voorkomen. De kans is volgens hem groot dat dit tot acties leidt. Vooralsnog wacht Wiechmann op concrete reorganisatieplannen van TNT.

Het postbedrijf betreurt de afwijzing van het principeakkoord. TNT heeft minder werk en moet bovendien concurreren met bedrijven die lagere lonen betalen. Daarom moet het bedrijf de kosten terugdringen, aldus het bedrijf. De besparing van 395 miljoen euro per jaar tot en met 2015 blijft overeind, liet TNT donderdag weten.

Het bedrijf kondigde al eerder reorganisatieplannen aan waarbij 11.000 banen verdwijnen. De bonden hadden gehoopt dat dit beperkt zou kunnen blijven door akkoord te gaan met minder loon.


Cao-akkoord TNT definitief van tafel  (foto: DAG)