'Rechter The Pirate Bay zaak was partijdig'

Danny
Advocaten van torrentsite The Pirate Bay willen dat de vorige week verloren zaak heropend wordt omdat een van de rechters in die zaak, Tomas Norström, lid is van diverse copyrightorganisaties.

Een Zweeds radiostation maakte gisteren bekend dat Norström lid is van een aantal Zweedse organisaties die pleiten voor strengere regels om auteursrechten te beschermen. Onder meer de IFPI, de filmindustrie en het Zweedse antipiraterijbureau zouden hier ook zitting nemen.
 
De advocaten van The Pirate Bay hebben nu een verzoek tot heropening van de rechtzaak verzocht, omdat er sprake is van belangenverstrengeling.  Volgens een aantal prominente Zweedse advocaten behoort een nieuwe rechtzaak serieus tot de mogelijkheden.  
 
"Norström had nooit betrokken moeten raken bij de zaak tegen The Pirate Bay. Als ik hem was geweest had ik de zaak nooit aangenomen", zegt een voormalige ombudsman voor Justitie.

Ook de voorzitter van de Piratenpartij Rickard Falkvinge is het niet eens met de gang van zaken.  Hij zegt dat het vonnis vernietigd moet worden.  De piratenpartij, een politieke partij die pleit voor nieuwe, vrijere regelgeving op het gebied van auteursrechten, is sinds de veroordeling van de vier van The Pirate Bay de 4e partij van Zweden.  In enkele dagen steeg het ledenaantal met meer dan 150% van 14,500 naar 36,500.  
 
Peter Sunde van The Pirate Bay schrijft op Twitter: "Het lijkt er op dat de rechter werkt voor de copyrightlobby." De rechter zelf zegt dat het lidmaatschap aan de organisaties zijn oordeel niet geeft gekleurd. "Deze activiteiten leiden niet tot belangenverstrengeling."

Door de onthulling komt het vonnis tegen de leden van The Pirate Bay op losse schroeven te staan. Vorige week kregen vier beheerders van de torrentsite een gevangenisstraf van 1 jaar en een forse geldboete. Tegen die beslissing zijn ze inmiddels in hoger beroep gegaan.

Bij andere sitehouders in Zweden zit de angst er voorlopig goed in. Torrentfreak meldt dat een viertal torrenttrackers inmiddels offline zijn. Een daarvan, Nordicbits, meldt op de site dat de grootste reden om te stoppen het nieuws over The Pirate Bay is.  Dit ondanks het feit dat de uitspraak niet tegen de site zelf gericht was.  The Pirate Bay blijft dan ook voorlopig gewoon online.