Onderwijsraad wil scherpere exameneisen vmbo

Redactie
De doorstroom van vmbo'ers naar een vervolgopleiding kan veel beter. De Onderwijsraad heeft vandaag voorstellen daartoe gedaan aan staatssecretaris Marja van Bijsterveldt van Onderwijs.

Allereerst wil de raad scherpere exameneisen. Vmbo-leerlingen zouden bij hun eindexamen maximaal één 5 voor een basisvak mogen halen. De basisvakken op het vmbo zijn Nederlands en Engels en in veel van de gevallen ook wiskunde, afhankelijk van het pakket van de leerlingen.

Vervolgopleidingen, zoals het mbo en de havo, moeten vaak veel energie steken in het opkrikken van deze basiskennis van vmbo'ers. Met de strengere regels zou die kennis beter voorhanden zijn bij deze groep leerlingen.

Nu geldt voor het vmbo-eindexamen de regel dat leerlingen in totaal maximaal twee vijven mogen halen, mits zij dat kunnen compenseren. Het maakt niet uit voor welke vakken zij deze onvoldoendes halen. Daarin moet volgens de raad verandering komen.

Als het aan de raad ligt, gaat de regel in 2014 in. Op korte termijn ziet de raad oplossingen in de invoering van een 'diplomasupplement'. Vmbo-opleidingen moeten relevante informatie over hun leerlingen aan de vervolgopleidingen aandragen, zodat deze beter zicht krijgen in wie zij les gaan geven.

Lekker zweten (foto: ANP)