IMF: economie Nederland krimpt 4,8 procent

Redactie
De Nederlandse economie krimpt dit jaar met 4,8 procent en zal ook volgend jaar niet groeien. Dat voorspelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in de woensdag gepubliceerde nieuwe editie van de World Economic Outlook.

Volgens het IMF gaat de Nederlandse economie harder achteruit dan gemiddeld in de eurozone. Na de ongekend forse krimp dit jaar voorziet het fonds in 2010 een verdere afname met 0,7 procent. In de andere eurolanden krimpt de economie dit jaar naar verwachting gemiddeld met 4,2 procent en volgend jaar met 0,4 procent.

Met de nieuwe voorspellingen schetst het IMF een nog somberder beeld van de Nederlandse economie dan het Centraal Planbureau (CPB). Dat voorspelde vorige maand een economische achteruitgang van 3,5 procent dit jaar en een kwart procent volgend jaar. De door het IMF voorspelde krimp van 4,8 procent zou de sterkste zijn die ooit in Nederland in vredestijd werd gemeten.

De economen van het fonds zijn echter minder pessimistisch over de werkloosheid. Die loopt volgens hun berekeningen volgend jaar in Nederland op tot 5 procent van de beroepsbevolking, terwijl het CPB rekening houdt met een werkloosheidspercentage van ruim 8 procent in 2010.