Ophef over fel realistische Irak-game

Redactie

'Te vroeg' is het minste verwijt dat militairen, veteranen en de nabestaanden van gesneuvelde soldaten hebben geuit tegen Six Days in Fallujah, een computerspel dat is gebaseerd op ware, bloederige gebeurtenissen in 2004 in Irak. Fallujah, een stad in het hart van Irak, was in 2004 het toneel van zeer hevige gevechten tussen de westerse coalitietroepen en Iraakse opstandelingen, nadat de bezetting aan het begin van de oorlog om Irak grotendeels vreedzaam was verlopen.

De game, die wordt gemaakt door een Amerikaanse studio, Atomic Games, en uitgegeven door het Japanse bedrijf Konami, zal pas volgend jaar verschijnen. Hoewel er tot dusver niet meer van te zien is geweest dan een handvol beelden en het introductiefilmpje heeft het spel felle protesten ontlokt.

In de Britse krant Daily Mail noemden familieleden van in Fallujah omgekomen soldaten het spel 'volstrekt smakeloos', 'onbeschoft' en 'hardvochtig'.

Protesten klinken er ook van de Britse vredesgroepering Stop The War Coalition die het spel een verheerlijking noemt van 'het bloedbad dat Amerikaanse en Britse troepen in Fallujah in 2004 hebben aangericht onder de bevolking'. De coalitie zegt dat bij de gevechten om de Iraakse stad naar schatting meer dan duizend burgers omgekomen. Aan de zijde van de rebellen vielen 1500 doden, aan Amerikaanse kant vonden 38 militairen de dood.

Er hebben wel vaker protesten geklonken tegen realistische oorlogsgames. Die klonken wellicht minder luid omdat de gebeurtenissen waarop ze waren gebaseerd verder in het collectieve geheugen waren weggezakt.

Veel oorlogsspellen (de succesvolle reeksen Call of Duty en Medal of Honor) spelen zich af in de Tweede Wereldoorlog of Vietnam. Delta Force: Black Hawk Down verscheen in 2003, al weer tien jaar na over de dramatische nasleep van een mislukte Amerikaanse missie in Somalië en twee jaar nadat regisseur Ridley Scott een film over de slag om Mogadishu had gemaakt.

 


Ophef over fel realistische Irak-game  (foto: DAG)