Radicale geestelijke Pakistan weer vrij man

Redactie
De uiterst omstreden Pakistaanse geestelijke Maulana Abdul Aziz is sinds gisteren weer vrij man. Dat maakte zijn advocaat bekend.

In juli 2007 verdreef het Pakistaanse leger de imam en zijn aanhangers uit de Rode Moskee in Islamabad. Daar hadden zij zich op dat moment al weken verschanst. Volgens de autoriteiten vielen er meer dan tachtig doden tijdens geweld over en weer. Andere bronnen gaan uit van meer dan honderd doden.

Aziz kreeg bekendheid door zijn vlammende preken, waarin hij onder meer opriep tot zelfmoordaanslagen. De Rode Moskee was een verzamelplaats van moslimextremisten in het centrum van de hoofdstad van Pakistan.

Enkele dagen voordat commando's daar hardhandig ingrepen, werd de geestelijke aangehouden terwijl hij het complex probeerde te ontvluchten, gekleed in een boerka. Dit gewaad wordt normaal gesproken gedragen door vrouwen en bedekt lichaam en gezicht.

De man zat een periode in de gevangenis, maar verbleef de laatste tijd in een woning, die hij niet mocht verlaten. Het hooggerechtshof in Pakistan bepaalde woensdag dat de geestelijke tegen een borg van 200.000 roepia (1900 euro) zijn bewegingsvrijheid terug zou krijgen. Gisteren werd de geldsom betaald en werden andere formaliteiten afgerond, waarna de extremist weer op vrije voeten kwam.

Honderden aanhangers onthaalden Aziz donderdag met gejuich toen hij zijn rentree maakte in de Rode Moskee. Ze schreeuwden "Jihad, jihad" (heilige strijd, heilige strijd, red), terwijl ze hem op hun handen naar binnen droegen.

Radicale geestelijke Pakistan weer vrij man  (foto: ANP)