Voetbal: Uitslagen UEFA Cup (16/04)

Stefan (sportfreak)

De finale van het laatste UEFA Cuptoernooi ooit is er één tussen een Duits en een Oekraïens elftal. Welke dat zijn moet alleen nog bepaald worden in de halve finales, die na vandaag alleen nog clubs uit die landen bevatten.

In Parijs werd er vorige week niet gescoord, waardoor Paris Saint-Germain het in Oekraïne moest gaan proberen. Nu hadden de spelers van Dynamo Kyiv er echter wel zin in, en binnen enkele minuten kregen de Fransen het deksel op de neus toen Ismaël Bangoura de score opende. PSG-doelman Mickäel Landreau beging tien minuten later een enorme blunder en sloeg de bal in zijn eigen doel. In de tweede helft konden de Oekraïeners het duel beslissen en de halve finaleplaats zeker stellen. Ognjen Vukojevic was de speler die na een uur spelen de 3-0 eindstand op het scorebord zette.

FC Dynamo Kyiv* (UKR) - Paris Saint-Germain FC (FRA) 3-0 (0-0)
4' Ismaël Bangoura 1-0
16' Mickaël Landreau (e.d.) 2-0
61' Ognjen Vukojevic 3-0

Stadion: Valeri Lobanovskiy, Kiev
Toeschouwers: 16.873
Arbiter: Frank de Bleeckere (BEL)

Opstellingen:

FC Dynamo Kyiv: Bogush; Yussuf (Nesmachniy/82); Betão, Sabljic, El Kaddouri; Eremenko, Vukojevic, Aliyev, Ninkovic (Ghioane/83); Bangoura (Corrêa/69), Milevskiy.

Paris Saint-Germain FC: Landreau; Ceará, Camara, Traoré (Bourillon/16), Armand; Makélélé; Chantôme, Clément (Rothen/46), Luyindula; Sessegnon, Hoarau (Giuly/68).


De angstgegner voor Nederlandse clubs dit seizoen, Olympique de Marseille, had in eigen huis een onmogelijke klus te karen tegen Shakhtar Donetsk. De Oekraïense club kwam een 2-0 voorsprong verdedigen, en kwam na een half uur op voorsprong via Fernandinho. De Fransen moesten toen vier maal scoren, waarvan de basis werd gelegd door Hatem Ben Arfa, die in de 43e minuut gelijk maakte. Daar zou het echter ook meteen bij blijven, want het sterke blok dat de bezoekers in het Stade Vélodrome opzetten in de tweede helft werd niet meer geslecht. De Fransen mochten zelfs niet met een gelijkspel van het veld, want diep in blessuretijd zorgde Luiz Adriano nog voor de 1-2.

Olympique de Marseille (FRA) - FC Shakhtar Donetsk* (UKR) 1-2 (0-2)
30' Fernandinho 0-1
43' Hatem Ben Arfa 1-1
90+3' Luiz Adriano 1-2

Stadion: Stade Vélodrome, Marseille
Toeschouwers: 60.000
Arbiter: Manuel Enrique (ESP)
Gele kaart: Lorik Cana, Benoît Cheyrou, Mamadou Niang (Marseille), Luiz Adriano, Willian (Shakhtar)

Opstellingen:

Olympique de Marseille: Mandanda; Civelli, Hilton, Cana, Taiwo (Zenden/46); Kaboré, Cheyrou; Koné, Valbuena (Samassa/66), Ben Arfa; Niang.

FC Shakhtar Donetsk: Pyatov; Srna, Kucher, Chygrynskiy, Rat; Hübschman, Duljaj (Gai/45+2); Ilsinho (Willian/56), Jádson, Fernandinho (Lewandowski/75); Luiz Adriano.


Udinese moest in eigen huis een flinke achterstand zien goed te maken tegen Werder Bremen. De enige tegentreffer die Fabio Quagliarella vorige week maakte in het met 3-1 verloren duel kon echter nog van onschatbare waarde zijn. Vooral toen middenvelder Gökhan Inler in Udine de score opende met een geweldig afstandsschot. Diego, man van de wedstrijd in Bremen, was echter ook vandaag weer belangrijk, en maakte gelijk na een mooie individuele actie. Even later hadden de Italianen echter alweer de leiding te pakken, toen Quagliarella aan de aandacht van de Duitse defensie ontsnapte en de bal over Tim Wiese wist te werken.

De thuisclub ging door met aanvallen, en kwam voor rust zelfs nog volledig op gelijke hoogte. Quagliarella kreeg de bal niet goed mee, maar wist vanuit een vreemde positie alsnog doeltreffend te handelen: 3-1. Na de thee ging Werder op zoek naar die bevrijdende tweede goal, die het voor Udinese heel moeilijk zou maken. Uiteindelijk was het wederom Diego die het net vond, en daarmee het duel besliste, aangezien de Italianen nu twee goals nodig hadden. Een kwartier voor tijd was het helemaal gespeeld, toen de Duitsers een strafschop kregen. Diego zag zijn inzet gekeerd door Handanovic, maar uit de hoekschop die volgde kon Claudio Pizarro alsnog de gelijkmaker scoren.

Udinese Calcio (ITA) - SV Werder Bremen* (GER) 3-3 (1-3)
15' Gökhan Inler 1-0
28' Diego 1-1
30' Fabio Quagliarella 2-1
38' Fabio Quagliarella 3-1
60' Diego 3-2
73' Diego (Werder)
73' Claudio Pizarro 3-3

Stadion: Stadio Friuli, Udine
Toeschouwers: 40.000
Arbiter: Martin Hansson (SWE)
Gele kaart: Maurizio Domizzi, Cristián Zapata, Samir Handanovič, Gökhan Inler, Asamoah Gyan (Udinese), Hugo Almeida (Werder)

Opstellingen:

Udinese Calcio: Handanovič; Zapata (Obodo/84), Felipe, Domizzi, Pasquale, Inler, D'Agostino (Isla/84), Asamoah; Sánchez (Pepe/33), Quagliarella, Floro Flores.

SV Werder Bremen: Wiese; Fritz, Mertesacker, Naldo, Pasanen (Boenisch/66); Tziolis, Frings, Diego (Niemeyer/82), Özil; Hugo Almeida (Rosenberg/86), Pizarro.


HSV kende een goed thuisduel tegen Manchester City, en mocht in Engeland proberen de 3-1 voorsprong te verdedigen. Die voorsprong werd in het City of Manchester Stadium al snel uitgebouwd, toen José Paolo Guerrero de bal langs doelman Shay Given werkte. De vreugde was van korte duur, aangezien de stand binnen vijf minuten werd gelijkgetrokken. Piotr Trochowski kreeg een makkelijk gegeven strafschop tegen en zag Elano vanaf elf meter raak schieten.

De Engelsen hadden ook in het tweede bedrijf niet te klagen over de arbitrage, toen Felipe Caicedo de bal in het net werkte. Ervoor had er al moeten worden afgefloten vanwege buitenspel. Beide ploegen kregen aardige kansen, maar het vizier stond vaak niet op scherp. Ook bij Richard Dunne was dat het geval als het ging om het verdedigen, aangezien de Cityspeler met tweemaal geel van het veld moest. City was vervolgens gebroken en moest over twee wedstrijden in HSV zijn meerdere erkennen.

Manchester City FC (ENG) - Hamburger SV (GER) 2-1 (1-3)
12' José Paolo Guerrero 0-1
17' Elano Blumer (Pen) 1-1
50' Felipe Caicedo 2-1
75' Richard Dunne (Man City/2x geel)

Stadion: City of Manchester Stadium, Manchester
Toeschouwers: 47.000
Arbiter: Nicola Rizzoli (ITA)
Gele kaart: Richard Dunne, Vincent Kompany (Man City)

Opstellingen:

Manchester City FC: Given; Richards, Onuoha, Dunne, Bridge; Zabaleta (Fernandes/77); Kompany, Ireland, Robinho; Elano (Sturridge/85), Caicedo.

Hamburger SV: Rost; Boateng, Gravgaard, Mathijsen, Jansen; Jarolím, Aogo; Pitroipa, Guerrero, Trochowski (Petric/73); Olic.


De halve finales van de UEFA Cup zien er als volgt uit:

FC Dynamo Kyiv (UKR) - FC Shakhtar Donetsk (UKR)
SV Werder Bremen (GER) - Hamburger SV (GER)

De duels zullen worden gespeeld op 30 april en 7 mei.