'Brandweerlieden De Punt onvoldoende voorbereid'

Redactie
De brandweerlieden die werden ingezet bij de brand in De Punt op 9 mei vorig jaar, waren onvoldoende voorbereid op "de bijzondere taak die hen overviel”. Dat concludeert de commissie-Helsloot die onderzoek deed naar de brand in een loods, waarbij drie brandweermannen omkwamen. Vandaag presenteerde de commissie de resultaten.

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de Drentse gemeente Tynaarlo, waar De Punt onder valt.

De ingezette brandweerlieden werden overvallen door de uitslaande brand. De commissie concludeert dat de betrokken brandweerlieden gehandeld hebben naar beste weten. Hun treft geen enkele blaam, zegt professor Ira Helsloot, die leiding heeft gegeven aan de onderzoekscommissie. "Vrijwel elke brandweerman zou gelijk hebben gehandeld en daarmee een dodelijke val zijn binnengelopen."

Volgens de commissie is de bouwtechniek van deze tijd "rap aan het veranderen". "Dat heeft vanzelfsprekend een ander risicoprofiel voor brandbestrijding, een profiel waaraan de brandweer zich nog niet heeft aangepast”, aldus het rapport.

Volgens de onderzoekers zou in de toekomst bij een dergelijke brand de procedure moeten worden omgedraaid. "Bij brand in een dergelijk object moet altijd een defensieve buitenaanval worden ingezet, indien redding niet noodzakelijk is." De commissie adviseert de brandweer, op nationaal niveau, inzetprocedures en werkwijzen aan te passen. Ook adviseert Helsloot leidinggevenden beter op te leiden om brandweerlieden in dergelijke complexe situaties beter aan te sturen.

Ook de nazorg door de gemeente na de brand verdiende meer aandacht, aldus Helsloot. In de hectiek werden nabestaanden bijvoorbeeld niet tijdig geïnformeerd over de dood van de brandweerlieden. "De start van de zorg voor de directe familieleden van de slachtoffers was zo ongelukkig, dat de beste bedoelingen vanuit de gemeente Tynaarlo niet meer uit de verf kwamen", aldus het rapport.

Burgemeester Frank van Zuilen van de gemeente Tynaarlo zei vandaag te betreuren dat de gemeente steken heeft laten vallen bij de nazorg. "We hebben onze excuses aangeboden aan de familie. We hebben begrip voor het verdriet en de boosheid van de nabestaanden, maar we hebben de pijn niet weg kunnen nemen."

De branchevereniging van en voor de brandweer en rampenbestrijding in Nederland, NVBR, zegt de conclusies van Helsloot te delen en al stappen te hebben gezet tot het verbeteren van de kwaliteit van de brandweer.


'Brandweerlieden De Punt onvoldoende voorbereid'  (foto: DAG)