Webcamgirls gezocht door belastingdienst Zweden

Marc (MPG)

De Zweedse belastingdienst is op zoek naar de naakte waarheid over het inkomen van webcamstrippers. De dienst vermoedt dat honderden Zweedse vrouwen in deze branche de belasting ontduiken.

Om inkomstenbelasting van de strippers te innen gaan belastinginspecteurs op het internet zoeken naar Zweedse webcamgirls. Ze gaan proberen de gevonden dames te identificeren, waarna de verschuldigde inkomstenbelasting geïnd kan worden. Het project is onderdeel van een groter onderzoek, waarbij ook online pokeraars en handelaren gezocht worden.

De belastingdienst denkt dat ze jaarlijks ongeveer 3,7 miljoen euro misloopt. Volgens projectleider Dag Hardyson zijn inmiddels tweehonderd vrouwen gevonden. Hij verwacht op een totaal van vijfhonderd uit te komen. "Het zijn jonge meisjes, dat zien we op de foto's. We denken dat ze onvoldoende geïnformeerd zijn over de regelgeving," zegt Hardyson. 

Volgens Hardyson kunnen de belastingaanslagen oplopen tot ongeveer de helft van het inkomen van de strippers. In tegenstelling tot prostitutie is het strippen voor de webcam in Zweden wel legaal. De projectleider meent dat veel strippers ook een reguliere baan hebben. Ze moeten ook hun striptease-inkomsten opgeven aan de belasting, ook al zien ze het als hobby.

Het opsporen van de strippers is volgens Hardyson niet echt een probleem. De belastingdienst bezoekt de bedrijven achter de websites om de benodigde gegevens te krijgen. Ook hebben ze tips gekregen van de Nederlandse autoriteiten, die ook een dergelijk onderzoek uitvoeren. Volgens Hardyson is handmatig zoeken de beste methode, omdat zoekprogramma's eerder al gefaald hebben Zweedse strippers te vinden.

Met dank aan DiRadical voor de submit.