Nederland 2e exporteur van EU

Peter (pberends)

Nederland heeft Frankrijk ingehaald als tweede exporteur van de Europese Unie (EU), zo melden het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) en Eurostat. De Duitsers staan nog altijd eerste als het gaat om de totale exportwaarde. Afgelopen jaar exporteerde Nederland 7 procent meer in vergelijking met 2007, maar het laatste kwartaal daalde de export wel met 5 procent.

In 2008 voerde Nederland bijna evenveel uit als de twaalf nieuwste EU-lidstaten samen. In totaal voerde ons land voor ongeveer 430 miljard euro aan goederen, zoals computers, medicijnen en aardgas, uit. Duitsland had met 994 miljard euro verreweg de hoogste uitvoer van de EU.

Ook qua handelsoverschot (het meer exporteren dan importeren) staat Nederland op de tweede plaats na Duitsland. In 2008 bedroeg het handelsoverschot van ons land bijna 41 miljard euro. Alleen Duitsland had een hoger handelsoverschot, namelijk 175 miljard euro.

De meeste EU-landen voeren meer in dan dat ze uitvoeren, en hebben dus een tekort op de handelsbalans. Vooral het Verenigd Koninkrijk en Spanje zijn grote klanten van Leen van Frisia, met tekorten van 90 tot 120 miljard euro in 2008.