Trend: detective spelen op het web

Redactie

Niet zo slim: als pizzabakker onder het oog van de camera kaas en pepers in je neus stoppen, spugen op het deeg en het filmpje op YouTube droppen. Alerte lezers van The Consumerist hadden door zoekacties op internet in no-time ontdekt in welk filiaal de opnamen waren gemaakt. De baas werd ingelicht en de twee smeerlappen waren zo ontslagen. Waarschijnlijk krijgen ze ook nog een proces aan hun broek.

Detective spelen op internet is een steeds populairdere hobby. Zo werd de mysterieuze Rus die een anonieme advertentie plaatste om zijn Finse oogappel te vinden, door webdetectives achterhaald.

Ook verloren geraakte spullen komen op deze manier terug bij de eigenaar. De New York Times schreef onlangs over Rhonda Surman, die in Noord-Schotland een Olympus-camera vond met 600 foto’s van onder meer een trouwerij.

Nadat de politie de eigenaar niet had kunnen vinden, zette Surman haar speurtocht voort op internet. Een groepje amateurdetectives gebruikte aanwijzingen in de foto’s die naar de eigenaar zouden kunnen leiden, en waarempel: het lukte.

Matt Preprost begon de blog I found your camera, waar foto’s van gevonden camera’s worden gepost om zo vinder en eigenaar bij elkaar te brengen. In Nederland is er de website Qwijt, waar zoekers en vinders van voorwerpen elkaar kunnen ontmoeten. Maar gek genoeg melden zich daar vooral veel zoekers en weinig mensen die iets kostbaars hebben gevonden.

 Ranzige beelden uit de keuken van Domino's Pizza