Noord-Groningen getroffen door aardbeving

Redactie
In Noord-Groningen heeft zich gisteravond rond elf uur een kleine aardbeving voorgedaan. Dat heeft het KNMI gemeld. Het meteorologische instituut kon echter nog niet zeggen hoe zwaar de beving exact was.

De beving vond plaats bij de plaats Loppersum. Ook kreeg de politie Groningen na elven een aantal verontruste telefoontjes uit het nabijgelegen Middelstum. Maar zowel het KNMI als politie vermoeden dat het geen erg zware beving was. "Dan hadden we wel meer telefoontjes ontvangen", aldus een zegsvrouw.

Het is niet ongebruikelijk dat Noord-Groningen wordt getroffen door een aardbeving. Dit gebeurt gemiddeld zo'n 30 tot 35 keer per jaar, maar niet alle bevingen worden gevoeld. De schokken houden meestal verband met de gaswinning in Groningen. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) vergoedt ook vaak de schade aan huizen, zoals scheuren in muren.

De eerste aardbeving in Groningen was in 1986. Sindsdien werden er meer dan vijfhonderd gemeten. Hiervan waren er maar tien zwaarder dan 3,0 op de schaal van Richter. Een beving is pas voelbaar als hij boven de 2,0 op de schaal van Richter is.