SP wil spoeddebat over persvrijheid

Redactie
De SP Utrecht heeft vandaag een spoeddebat aangevraagd over het tegenhouden van een artikel in huis-aan-huiskrant Ons Utrecht door burgemeester Aleid Wolfsen. De aanvraag voor het debat is ook ondertekend door Leefbaar Utrecht, D66 en groep Mossel.

Volgens de hoofdredacteur van het weekblad Ons Utrecht, Robert-Jan van der Horst, wilde Wolfsen niet dat er een stuk geplaatst zou worden over zijn pensionkostenvergoeding. Dit is een vergoeding voor woonkosten die burgemeesters maken die nog niet in de plaats wonen waar ze werken. In het gewraakte artikel stelt bestuursrechtdeskundige Twan Tak dat Wolfsen een deel van die vergoeding ten onrechte heeft ontvangen.

Uitgeverij Holland Combinatie liet na een gesprek met Wolfsen volgens Van der Horst 120.000 nieuwe exemplaren van Ons Utrecht drukken zonder het bewuste artikel.

De SP in Utrecht maakt zich zorgen over de beperking van de persvrijheid. Michel Eggermont, raadslid van de partij, zegt dat het artikel in Ons Utrecht op geen enkele manier over de schreef gaat. "De acties van de burgemeester en de afdeling communicatie om een kleine huis-aan-huiskrant onder druk te zetten zijn buiten alle proporties. We kunnen geen democratie hebben in Utrecht zonder een vrije pers", zegt Eggermont.

Fractievoorzitter Vincent Oldenborg van Leefbaar Utrecht vindt het ongelooflijk wat er allemaal gebeurt. "Dit is een situatie die je je in Nederland niet kunt voorstellen." Oldenborg begrijpt wel dat Wolfsen niet zit te wachten op een verhaal of hij zijn pensionkostenvergoeding al dan niet terecht heeft ontvangen. "Maar dit gaat helemaal niet meer om zijn vergoeding. Het gaat om de reactie van de burgemeester. Zo ga je niet met de media om", aldus Oldenborg.

Het spoeddebat is voor donderdag gepland.

SP wil spoeddebat over persvrijheid  (foto: ANP)