Noord-Korea: overleg is zinloos

Michel (OA)

Noord-Korea vindt het zinloos om te onderhandelen over hun nucleaire programma. Vanwege de kritiek die de Verenigde Naties uitten over de proef met een langeafstandsraket doet het land niet meer mee aan de onderhandelingen. Er is ook gedreigd met het opnieuw opstarten van de nucleaire fabriek die al wordt ontmanteld.

Noord-Korea lijkt met deze actie te reageren op de verklaring die de Veiligheidsraad kort daarvoor had uitgesproken. In deze verklaring wordt het land herinnerd aan een resolutie uit 2006. Het land heeft toen een verbod gekregen om langeafstandraketten te testen. Daarnaast worden de huidige sancties verzwaard en heeft men gevraagd weer deel te nemen aan de onderhandelingen over het atoomprogramma.

De Veiligheidsraad wilde aanvankelijk een resolutie aannemen tegen Noord-Korea, maar de permanente leden Rusland en China verzetten zich daar tegen.

Het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat: "er geen noodzaak meer is voor een zeslandenoverleg. Wij zullen nooit meer deelnemen aan zulke besprekingen en wij zullen niet gebonden zijn aan overeenkomsten die daar uit voortkomen."