Nerveuze beursweek verwacht

Peter (pberends)

Vandaag zijn Europese beurzen gesloten in verband met Pasen, maar de rest van de verkorte handelsweek kijken beleggers nerveus uit naar het cijfergeweld dat deze week komen gaat. Een groot aantal toonaangevende Amerikaanse bedrijven komt in de loop van de week met kwartaalcijfers waaronder General Electric, Intel, Citigroup en JPMorgan Chase.

Morgen komt in Nederland elektronicaconcern Philips met cijfers en chipmachinefabrikant ASML volgt een dag later. Verder komt er ook een grote hoeveelheid macrocijfers uit de Verenigde Staten naar buiten zoals de detailhandelsverkopen in maart, de producentenprijzen en de in aanbouw genomen woningen.

Verschillende kenners, zoals George Soros en Nouriel Roubini, waarschuwen dat dit een zogeheten bear market rally (een sterke stijging in een neergaande markt) is. Bear market rally's kunnen uiterst fors zijn, van wel 10 tot 50 procent vanaf de tussentijdse bodem. Een soortgelijk patroon deed zich voor tijdens de Grote Depressie.

Koersverloop Dow Jones tijdens de Grote Depressie

Anderen vermoeden een start van een nieuwe bull market (een alsmaar stijgende markt tot de volgende recessie), omdat economische cijfers de laatste maanden een kleine opleving laten zien en bijvoorbeeld de Amerikaanse bank Wells Fargo afgelopen donderdag met prima cijfers kwam.

De belangrijkste beursindex ter wereld, de Amerikaanse S&P 500, steeg vanaf 9 maart van 666 naar 856 punten nu, een stijging van bijna 29 procent.

Koersverloop S&P 500 december 2008 - 9 april 2009