L'Aquila begint onderzoek naar bouwconstructies

Redactie
De door een aardbeving getroffen Italiaanse stad L'Aquila is een onderzoek begonnen naar mogelijk slecht geconstrueerde gebouwen. Mogelijk is dat de oorzaak voor de enorme schade aan gebouwen en voor het hoge aantal doden.

De openbare aanklager van de stad in Midden-Italië heeft laten weten dat de bouwconstructies gecontroleerd moeten worden, omdat volgens experts meer gebouwen de aardbeving hadden moeten doorstaan. Niet alleen middeleeuwse, maar ook veel moderne gebouwen in L'Aquila zijn ingestort. Plaatselijke aannemers spreken tegen dat dat is gekomen door slecht bouwwerk.

Door de beving, die maandag plaatsvond, is de grond op sommige plaatsen 15 centimeter verschoven. Meer dan 10.000 gebouwen in L'Aquila en omgeving werden verwoest en zeker 292 mensen vonden de dood. Ongeveer 40.000 mensen raakten dakloos. Reddingwerkers zoeken nog tot en met morgen naar vermisten. Het gaat nog om ongeveer tien mensen.

De EU stuurt experts naar Italië om te helpen met de wederopbouw. De tot dusver tien experts zijn afkomstig uit Griekenland, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Zweden. Dimas verwacht dat in de loop van de dag meer lidstaten experts zullen aanbieden. Italië had de EU om hulp gevraagd.

Onder grote belangstelling vond gisteren in L'Aquila in de regio Abuzzen de officiële uitvaartdienst plaats voor de slachtoffers. In het hele land was een nationale dag van rouw afgekondigd en hingen vlaggen halfstok. De emotionele dienst werd rechtstreeks uitgezonden in Italië.

Duizenden mensen, onder wie premier Silvio Berlusconi en president Giorgio Napolitano, waren aanwezig bij de plechtigheid. De slachtoffers van de Abruzzen "zijn de doden van de hele natie", zei Berlusconi.

Paus Benedictus XVI was niet aanwezig, maar liet wel een persoonlijke boodschap voorlezen waarin hij de overlevenden opriep "moed en hoop te houden". De kerkvorst wil na de paasdagen een bezoek brengen aan de getroffen regio. Hij heeft behalve een geldbedrag ook paaseieren gestuurd naar kinderen die dakloos zijn geworden. Brandweerlieden namen zaterdag de eitjes van het Vaticaan mee.

Ook zijn misbekers naar het getroffen gebied gestuurd. In de tentenkampen, waar 18.000 daklozen zitten, zijn kleine altaren gebouwd. Morgen kunnen gelovigen bij de paasmis van de eveneens gedoneerde miswijn drinken.

L'Aquila in diepe rouw  (foto: ANP)