'Obama wil 63 miljard extra voor oorlogen'

Redactie
De Amerikaanse overheid wil ruim 63 miljard euro extra lospeuteren bij het Congres om de oorlogen in Irak en Afghanistan in 2009 te kunnen betalen. Dat zei een ambtenaar, die anoniem wilde blijven, vandaag.

Het merendeel van het bedrag gaat direct naar het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie. Een deel wordt vermoedelijk ook gebruikt voor hulp aan Afghanistan, Pakistan, de Palestijns gebieden en Mexico.

Volgens het Witte Huis, dat het bedrag nog niet heeft bevestigd, is extra geld nodig omdat maar voor de helft van het fiscale jaar 2009 een budget was gemaakt. Dat jaar loopt in september af.

Oud-president George W. Bush kreeg de afgelopen jaren veel kritiek omdat hij regelmatig extra geld nodig had voor de dure oorlogen. Zijn opvolger Barack Obama beloofde het Congres dan ook de kosten voor de oorlogen in het reguliere budget op te nemen.

Volgens een woordvoerder van het Witte Huis kan Obama nu niet anders dan toch om extra geld vragen. De toezeggingen van Obama zijn volgens hem "een soort slachtoffer geworden van de manier waarop oorlogen tot nu toe werden gefinancierd".

'Obama wil 63 miljard extra voor oorlogen'  (foto: ANP)