'Wikipedia-jeugd' ongeschikt voor universiteit

Marc (MPG)
Uit een Canadees onderzoek onder tweeduizend professoren blijkt dat de huidige jeugd niet klaar is voor een universitaire studie. De jongeren gedragen zich onvolwassen, verwachten zonder moeite te hoeven doen wel een diploma te krijgen en vertrouwen blindelings op de informatie die internetencyclopedie Wikipedia hen voorschotelt.

Een meerderheid van de professoren ziet een achteruitgang ten opzichte van de houding die eerstejaarsstudenten drie jaar geleden lieten zien. Professor Brian Brown, voorzitter van de confederatie van universiteiten in de provincie Ontario, merkt dat studenten geen gedegen onderzoek meer doen. "Ze zien iets op internet en nemen het over", zegt hij.

De cultuur van zelfvertrouwen, waardoor jongeren denken dat ze alles kunnen, zorgt er volgens de professoren voor dat de jeugd het woord falen niet meer kent. Jongeren denken dat ze sowieso wel een goed cijfer moeten krijgen, omdat ze voor hun studie betalen.

De professoren zien desondanks ook pluspunten. Zo weet de huidige jeugd veel meer informatie te vinden, en onderbouwt ze haar meningen beter met feiten.