Leuk voor thuis, de beruchte Mohammed-cartoon

Redactie

Een Deense organisatie voor persvrijheid, Free Press Society, biedt de beruchte Mohammed-spotprent te koop aan, waarop de islamitische profeet is afgebeeld met een bom op zijn hoofd. De tekenaar van de cartoon, Kurt Westergaard, heeft duizend exemplaren gesigneerd. De afbeelding kost 188 euro en is via de website van Free Press Society te bestellen. "Now you can own your exclusive copy of the most famous image of our time!", aldus de ronkende aanbeveling op de site.

Westergaard is een van de twaalf cartoonisten van wie de spotprenten voor het eerst in 2005 in een Deense krant zijn gepubliceerd. Dat resulteerde in enorme ophef in de islamitische wereld en veroorzaakte zelfs een wereldwijde golf van gewelddadig protest in januari en februari 2006.

Sindsdien wordt de 73-jarige kunstenaar bedreigd en heeft hij politiebescherming nodig. Vorig jaar arresteerde de Deense politie twee Tunesiërs die van plan waren een aanslag op hem te plegen. "Kurt Westergaard zegt geen spijt te hebben van zijn werk en het feit dat hij een kunstenaar is”, aldus de Free Press Society.

Leuk voor thuis, de beruchte Mohammed-cartoon  (foto: DAG)