L'Aquila zoekt driftig naar overlevenden

Redactie

Meer dan zevenduizend reddingswerkers en vrijwilligers zoeken onverminderd voort naar overlevenden in het rampgebied in Midden-Italië, waar eergisteren een aardbeving plaatsvond. De kans dat er nog overlevenden worden aangetroffen in het puin wordt met het uur kleiner.

Het gebied werd gisteren getroffen door twee zware nabevingen. De dodenteller in het getroffen gebied staat inmiddels op 235. Nog enkele tientallen mensen worden vermist. Door de bevingen van gisteren stortten een aantal gebouwen alsnog in. Sinds de eerste beving deden zich al ongeveer driehonderd minder zware naschokken voor.

De speurtocht naar overlevenden bleek gisteren succesvol. Een 19-jarige vrouw werd 42 uur na de eerste beving uit het puin in de regionale hoofdstad L’Aquila gehaald. Brandweerlieden waren aan het graven in de brokstukken van wat eens een vier verdiepingen tellend gebouw was, toen ze haar hoorden schreeuwen. Onder luid applaus werd ze gered.

Eerder op de dag werd een 98-jarige vrouw in goede gezondheid uit het puin gehaald in een nabijgelegen dorp. Ze had al breiend 30 uur gewacht op haar redders.

Meer dan 150 mensen zijn levend uit het puin gehaald. Ruim duizend mensen zijn gewond, van wie er honderd in kritieke toestand in ziekenhuizen liggen. Premier Silvio Berlusconi zei gisteren dat de zoektocht naar overlevenden nog zeker 48 uur wordt voortgezet.

De reddingsmedewerkers zijn inmiddels vermoeid maar zeggen door adrenaline nog steeds gefocust te zijn op overlevenden. Regen- en onweersbuien bemoeilijkten echter de werkzaamheden. Een brandweerman, die na een tien uur durende reis uit het noorden van Italië kwam puinruimen, werd niet lekker en overleed later in het ziekenhuis.

Door de ramp raakten circa 17.000 mensen dakloos. Anderen durven sindsdien niet meer thuis te slapen uit angst voor mogelijke gevolgen van naschokken. De daklozen zijn opgevangen in tentenkampen, hotels, sportcentra en door familie elders. Ook brengen sommigen de nacht door in hun auto.

Ondertussen komt het leven in het getroffen gebied langzaam weer op gang. Wegen zijn gedeeltelijk weer open, spoorlijnen zijn weer in gebruik en er wordt hard gewerkt om gas-, water- en elektriciteitsleidingen te herstellen. De plaatselijke Orde van Apothekers heeft containers met noodmedicatie ingericht om dienst te doen als apotheek.


L'Aquila zoekt driftig naar overlevenden  (foto: DAG)