De Vries: Steun Amerika JSF belangrijk signaal

Redactie
Staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) is gerustgesteld dat de Amerikaanse regering haar vertrouwen heeft uitgesproken in het JSF-programma. Dat zei hij tijdens een persconferentie in Arlington in de Amerikaanse staat Virginia.

Maandag maakte minister Robert Gates van Defensie bekend dat Amerika de komende jaren extra JSF's wil aanschaffen. Volgens De Vries is dat positief nieuws "omdat de kostprijs per toestel daarmee uiteindelijk kan worden gedrukt". De Vries vindt dat Amerika een "belangrijk signaal" heeft afgegeven door het JSF-programma overeind te houden, "omdat het een programma van samenwerking is met andere landen".

Amerika zal uiteindelijk 2443 toestellen aanschaffen, zo bevestigde de Amerikaanse minister van Defensie maandag in een toelichting bij de begroting. Het Amerikaanse congres moet nog instemmen met de plannen.

De Vries was de afgelopen twee dagen in Washington om zich te laten bijpraten over de JSF, de beoogde opvolger van de F16. De Kamer zal eind deze maand een beslissend debat houden over de aanschaf van twee testvliegtuigen.

Omdat de contracten nog niet definitief zijn, kon De Vries nog niets zeggen over de kostprijs van het testvliegtuig. Maar hij heeft in Amerika de bevestiging gekregen dat de prijs onder het begrote bedrag blijft. Hij verwacht de definitieve kostprijs binnen 1 of 2 weken bekend te kunnen maken.

Verder deelde De Vries mee dat Dutch Space en het Nationaal Lucht en Ruimtevaart Laboratorium (NLR) - in opdracht van Lockheed Martin - een start hebben gemaakt met de ontwikkeling van een trainingssysteem voor de JSF. De Vries omschrijft het contract als een "economische meerwaarde" omdat er "miljoenen mee zijn gemoeid die ten goede komen aan het Nederlandse bedrijfsleven".

De Vries: Steun Amerika JSF belangrijk signaal  (foto: ANP)