Defensie-imams donderdag in dienst

Redactie

De Nederlandse krijgsmacht heeft vanaf donderdag twee imams in dienst. Een woordvoerder van het ministerie van Defensie bevestigde vandaag een bericht daarover in weekblad Vrij Nederland (VN).

Het gaat om Ali Eddaoudi en Souad Aydin. Zij zijn respectievelijk van Marokkaanse en Turkse origine. Eddaoudi werkte voorheen als geestelijk verzorger in de Koepelgevangenis in Breda. De afgelopen jaren verwierf hij bekendheid als publicist (lees hier enkele van zijn stukken). Aydin was tot voor kort verbonden aan de Fatih-moskee in Soest, die bestuurd wordt door de organisatie Milli Görüs, zo schrijft VN.

De twee islamitische geestelijk verzorgers (igv’s) hebben de afgelopen weken een opleiding gevolgd bij Defensie om mee te kunnen draaien in de krijgsmacht. Donderdag krijgen zij tijdens een besloten ceremonie op de Koninklijke Militaire Academie in Breda hun baret uitgereikt. De imams zijn als burger in dienst van Defensie, maar dragen wel een uniform, aldus de zegsman.

"Defensie is lang op zoek geweest naar imams. We zijn blij dat we er eindelijk twee hebben”, zei de voorlichter. Al in 2003 vond staatsecretaris Cees van der Knaap dat er igv’s moesten komen. Volgens de voorlichter konden de twee islamitische organisaties die de geestelijk verzorgers moesten voordragen, maar geen beslissing nemen. In 2008 besloot Defensie alleen het Contactorgaan Moslims en Overheid als 'officiële zendende instantie' te erkennen. De voordracht van Eddaoudi en Aydin was toen snel rond.

Bezoek ook eens het Defensieforum.