Museumweekend verleidt 850.000 mensen

Marc (MPG)

Het Nationaal Museumweekend, dit jaar voor de 28ste keer gehouden, wist ongeveer 850.000 mensen te verleiden tot een bezoek aan een museum. Dit zijn pakweg honderdduizend bezoekers minder dan vorig jaar.

Er namen ruim vijfhonderd musea deel aan het Museumweekend. De meeste mensen die dit weekend een museum bezochten, deden dit vandaag. De bezoekersaantallen van gisteren weken vrijwel niet af van die van andere zaterdagen. Vanwege het goede weer waren de buitenmusea, zoals bijvoorbeeld het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen, erg in trek.

Diverse musea pakten op creatieve wijze uit met het thema van dit jaar, 'laat je verleiden door een museumstuk'. Zo had het Science Center NEMO in Amsterdam het thema 'laat je verleiden door de sterren'. Het Kröller-Müller Museum in Otterloo hanteerde de slogan 'beeld zoekt vrouw'. Kinderen konden in dit museum een kandidaat zoeken onder de andere beelden.

Met het Nationaal Museumweekend probeert de Nederlandse Museumvereniging mensen die normaal zelden of nooit een museum bezoeken in aanraking te brengen met de Nederlandse musea. Tijdens het evenement is de entree vaak gratis, of krijgen bezoekers een flinke korting. Tijdens een regulier weekeinde trekken de musea doorgaans rond de tweehonderdduizend bezoekers.

Op ons forum biedt Theater, Taal & Kunst een plaats voor discussie over musea en hun collecties.