Hongaren betogen voor vervroegde verkiezingen

Redactie
Tienduizenden Hongaren zijn vandaag in Boedapest de straat opgegaan om vervroegde verkiezingen te eisen. De demonstratie, waar tussen de 50.000 en 60.000 mensen bij aanwezig waren, verliep vreedzaam.

De betogers kondigden meer demonstraties aan als niet aan de eisen voldaan wordt. De aanhang van de rechtse oppositie was duidelijk aanwezig op de straten in de hoofdstad.

De Hongaarse premier Ferenc Gyurcsany diende op 21 maart zijn ontslag in. Een opvolger zou door zijn partij MSZP aangesteld kunnen worden zonder nieuwe verkiezingen te houden. Op het partijcongres van de socialisten werd zondag de minister van Economische Zaken Gordon Bajnai naar voren geschoven voor die functie.

De formeel partijloze Bajnai is een vertrouweling van Gyurcsany en zit vrijwel altijd op de lijn van de MSZP. Hij geniet ook de steun van de liberale oppositiepartij SZDSZ, die er net als de MSZP niet goed voorstaat in de peilingen. Een meerderheid van het parlement is door de steun van de SZDSZ voorstander van Bajnai als premier. Op 14 april stemt het parlement over zijn benoeming.

De rechtse oppositiepartij Fidesz is woedend over deze 'truc'.

De 41-jarige Bajnai wil alleen premier worden met een werkbare meerderheid om drastische economische hervormingen in het noodlijdende Hongarije door te voeren. De wereldwijde economische crisis heeft het land hard getroffen. Dat is ook aanleiding geweest voor Gyurcsany om zijn functie neer te leggen.

In het voorjaar van 2010 volgen weer verkiezingen.