Vooruitblik: Marathon van Rotterdam

Michel (OA)
Vandaag staat het grootste ééndaagse sportevenement van Nederland op het programma, de marathon van Rotterdam. Om 11:00 uur zullen tienduizenden deelnemers proberen de 42 kilometer en 195 meter zo snel mogelijk af te leggen.

 

Geschiedenis
De marathon van Rotterdam stond voor het eerst op het programma in 1933 en de winaar daarvan mocht zich meteen Nederlands kampioen noemen. Tijdens deze eerste marathon wist Pleun van Leeuwen als eerste de finishlijn te passeren in 3 uur, 9 minuten, en 12 seconden. In 1937, 1950, 1955, 1972, 1974, 1975, 1976 en 1978 werd de marathon in Rotterdam ook gehouden, maar pas in 1981 kreeg het de status van een grote internationale marathon.

Het ontstaan van de grote internationale marathon van Rotterdam is te danken aan het 85-jarig jubileum van Atletiekvereniging PAC in 1980. Deze Rotterdamse vereniging mocht tijdens haar jubileumjaar het nationale Kampioenschap 25 kilometer organiseren. Dit pakte zo goed uit dat er op initiatief van de gemeente Rotterdam werd besloten om een jaar later een (internationale) marathon in Rotterdam te laten plaatsvinden.

Op zaterdag 23 mei 1981 stond deze eerste editie op het programma. Een kleine tweehonderd lopers stonden klaar op de Boszoom om na zes rondes rond het Kralingse Bos te finishen op de Coolsingel. De Schot John Graham wist als eerste de finishlijn te passeren. De 24-jarige atleet had 2 uur 9 minuten en 28 seconden nodig om de Coolsingel te bereiken. Graham zette met deze tijd de derde seizoenstijd ter wereld op de klokken. NOS Teletekst twijfelde zó sterk aan deze tijd dat het vraagtekens zette bij de juistheid van de gemeten afstand.

Echter dit gerucht kon het jaar erop al in de prullenbak want ondanks het slechte weer werd er opnieuw een toptijd gelopen: 2:11:57. Op 20 april 1985 werd er door Carlos Lopes geschiedenis geschreven in de Havenstad: voor het eerst werd er tijdens de marathon van Rotterdam een wereld- en Europees record gelopen 2:07:12. Lopes was daarmee de eerste atleet die de marathon in minder dan 2 uur en 8 minuten wist te lopen. Rotterdam bleek drie jaar later opnieuw het snelste parcours ter wereld te hebben, op 19 april 1987 wist Belayneh Densamo het wereldrecord aan te scherpen tot 2.06.50. Deze Ethiopische atleet liep in totaal zesmaal de Rotterdam marathon en wist hem vier maal op zijn naam te schrijven (1987, 1988, 1989 en 1996).

Sinds 1999 kent de Rotterdam marathon enkel Keniaanse atleten als winnaars. In 2004 was dat Sammy Korir, die met 2:06:14 het parcoursrecord aanscherpte. In 2006 liep Sammy Korir de snelste jaartijd 2:06:38 en het parcoursrecord hield stand tot 13 april 2008. Het record werd die dag verbroken door William Kipsang en aangescherpt tot 2:05:49.

Het wereldrecord voor de mannen staat op naam van Paul Tergat, die in Berlijn op 28 september 2003 een tijd liep van 2:04:55. Voor de dames is de snelste tijd ter wereld in handen van Paula Radcliffe, zij wist in Londen in hetzelfde jaar, op 13 april, 2:15:25 op de klok te zetten.

De route
Komende zondag zal het hele gevolg starten op de Coolsingel, vanaf de Coolsingel gaat het via de Erasmusbrug naar Rotterdam Zuid. Na de Laan op Zuid zullen de renners bij het Feyenoord-stadion het 5 kilometerpunt passeren. Na de Kuip lopen de atleten richting Ahoy'. Na een rondje rond het Zuiderpark passeren ze op de Dorpsweg het 20 kilometerpunt. Op de Brielselaan zullen ze het punt van de halve marathon bereiken waarna ze via opnieuw de Erasmusbrug het centrum van Rotterdam aandoen.

 

 

 

Vanuit het centrum van Rotterdam gaat de route richting de Kralingse Plas. Na een rondje om de plas gaat het via de Boezemstraat en de Blaak weer terug naar de Coolsingel waar rond 13:10 uur de eerste atleten finishen.

Het weer
De verwachtingen zijn dat het vandaag redelijk gunstige omstandigheden zijn om de marathon af te leggen. De kans op regen wordt momenteel geschat op 20% en de kans op zon staat op 40%. Met een temperatuur tussen de 7 en de 13 graden is het niet te koud en zeker niet te warm voor de atleten. De wind staat naar het westen en heeft een matige kracht.

Voorspelling
Zoals de afgelopen 10 jaar zal ook dit jaar vermoedelijk wel weer een Keniaan de snelste zijn. Eerder deze week maakte William Kipsang bekend niet deel te nemen aan deze editie van de Fortis Marathon Rotterdam. Dus hij zal zeker niet winnen. Wie wel een goede kans maakt is Richard Limo. De Keniaan heeft een persoonlijk record onder de 2 uur en 7 minuten liggen en een nieuw parcoursrecord ligt binnen de mogelijkheden. Een andere kanshebber is zijn landgenoot Abel Kirui. Wie de marathon als snelste aflegt, zullen we vandaag iets na 13 uur weten.

Voor meer sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport.

Ook op het forum loopt er een topic over de marathon.