Congolezen ontvluchten massaal onrust

Redactie
Ruim 250.000 mensen in het oosten van de Democratische Republiek Congo zijn op de vlucht geslagen na een militaire operatie om Hutu-rebellen op te pakken. Dat liet hulporganisatie Oxfam weten, berichtte de BBC woensdag.

Congo en buurland Rwanda noemden hun gezamenlijke operatie eerder dit jaar een succes, toen ze rebellen uit de provincie Noord-Kivu verdreven. Maar toen het goedgetrainde Rwandese leger zich in maart terugtrok uit het oosten van Congo, en het Congolese leger alleen overbleef, kwamen Hutu-rebellen weer tevoorschijn uit hun schuilplaatsen in de jungle.

Volgens Oxfam vallen verscheidene gewapende groepen burgers aan. "Er wordt op grote schaal geplunderd, dorpen worden in de brand gestoken en er is veel seksueel geweld", zei Marcel Stoessel, hoofd Congo bij Oxfam. Begin maart werd bekend dat Hutu-milities al enkele dorpen hadden heroverd.

Hutu-milities worden beschuldigd van deelname aan de volkerenmoord in Rwanda in 1994. Radicale Hutu's slachtten toen 800.000 Tutsi's en gematigde Hutu's af. Vele Hutu's vluchtten naar Congo.