Kredietcrisis nekt Jupiler League

Michel (OA)

De kredietcrisis lijkt haar tol te eisen in de Jupiler League. De eerste divisie gaat waarschijnlijk veel spelers kwijtraken. Tientallen ontslagbrieven zijn inmiddels verstuurd, waardoor VVCS, vereniging van contractspelers, overuren gaat draaien.

AD/Sportwereld ging op onderzoek uit. Allereerst werd Magid Jansen naar zijn bevindingen gevraagd. De 25-jarige speler van FC Omniworld, wiens contract afloopt: "Het wordt allemaal veel minder in de Jupiler League. Clubs moeten fuseren en van veel spelers wordt het contract niet verlengd. Ik heb een nieuwe aanbieding van Omniworld in overweging maar misschien ga ik daar niet op in. Ik kan volgend jaar ook bij de amateurs gaan voetballen en daarnaast werken."

Ook een collega van Jansen, Richard van Heulen zit in een benarde situatie bij zijn club Telstar. Zijn contract wordt niet verlengd, ondanks dat hij kind van de club is. Zes spelers krijgen slechts een contractverlenging. "Dan blijkt maar weer dat de voetbalwereld een harde wereld is. Ik heb me altijd volledig gericht op mijn voetbalcarrière. Dus geen studies of werk ernaast. Wat ik nu ga doen is nog niet zeker. Ik wil in elk geval een trainersdiploma halen. Het is een optie om aan de slag te gaan bij een amateurclub en daarnaast te werken."

Vooral een maatschappelijke carrière naast het voetbal lijkt voor veel spelers uit de Jupiler League en noodzaak. TOP Oss-speler Dirk Schoofs heeft een bedrijf dat wijnen importeert uit Italië en is zelf werkzaam in de vastgoedsector.

"Ik ben niet de enige bij TOP die naast het voetbal werkt", zegt hij. "Er komen geregeld jonge spelers naar mij toe die om advies vragen. Ik zeg altijd tegen jonge voetballers dat ze genoeg vrije tijd hebben om iets naast het voetbal te doen. De meesten vinden van niet. Ik vind dat voetballers zelfkritisch moeten zijn. Geen enkele speler heeft zich ooit financieel onafhankelijk gevoetbald in de Jupiler League en de salarissen zijn niet meer zo hoog als acht jaar geleden."

Voor meer voetbalnieuws kijk je natuurlijk op de FOK!voetbalmanager!

Neem ook eens een kijkje in het voetbalforum.