Amerika 'babbelt' wat met Iran

Redactie

Richard Holbrooke, de gezant van de Verenigde Staten voor Afghanistan en Pakistan, heeft vandaag een informeel gesprek gevoerd met Mahdi Akhounzadeh, onderminister van Buitenlandse Zaken van Iran. Dat maakte de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton bekend tijdens een persconferentie op de Afghanistantop in Den Haag. Volgens Clinton verliep het gesprek 'hartelijk'.

Clinton benadrukte desgevraagd dat ze zelf niet heeft gesproken met de Iraanse politicus. Ze zei verder dat leden van haar delegatie een brief hebben overhandigd aan de Iraniërs, waarin de Amerikaanse regering aandringt op de vrijlating van enkele landgenoten die vastzitten in Iran. Ze was positief over de aanwezigheid van Iran en de inbreng van het land tijdens de top. Clinton noemde dit "een veelbelovend signaal".

De toenadering tussen beide landen is opmerkelijk. Ten tijde van de regering van de vorige Amerikaanse president George Bush gold Iran nog als een internationale pariastaat. De Verenigde Staten hadden het land opgenomen in hun zogenoemde ‘as van het kwaad’. Akhounzadeh was vrijdag ook al aanwezig op de top over Afghanistan in de Russische hoofdstad Moskou. De onderminister wordt in diplomatieke kringen gezien als een goede gesprekspartner.


Amerika 'babbelt' wat met Iran  (foto: DAG)