Politierechter raakt dossiers kwijt

Monique Verlind (DJMO)
Opschudding in rechterlijk Den Haag. Mr. B., een vrouwelijke politierechter raakte vijf zeer vertrouwelijke dossiers kwijt, maar verzuimde de betrokken personen en hun raadsheren op de hoogte te stellen. Wel heeft ze de onder meer de politie en het Openbaar Ministerie ingelicht toen ze erachter kwam. 

Toen B. onverwachts naar huis werd geroepen, bond ze de dossiers in een plastic tas onder de snelbinders van haar fiets. Een woordvoerster van de Haagse rechtbank verklaarde: “Eenmaal bij haar woning ontdekte ze dat de zak weg was. Ze is onmiddellijk de route teruggefietst, maar dat leverde niets op. Hierop heeft ze de sectievoorzitter, de politie en het openbaar ministerie op de hoogte gebracht."

Strafpleiter Ad Westendorp is verontwaardigd omdat de rechtbank vorige week de betrokkenen niet op de hoogte gesteld heeft. Pas nadat iemand de tas vond en afleverde bij Peter R. de Vries werd er een excuusbrief verstuurd. De rechtbank zegt in een reactie: "We hebben tijdens enkele zittingen de mensen niet op de hoogte gesteld, maar hadden dat inderdaad beter wel kunnen doen. De rechtbank is zich er zeker van bewust dat dit een fout is geweest."

Westendorp is woedend over de gang van zaken. De rechter heeft de zaken behandeld op basis van kopieën van de originele stukken. Dit valt te lezen in de brief die is verstuurd. Westendorp: "Dit is zeer kwalijk. Vooral in de zaak van mijn cliënt was het absoluut van belang dat er kleurenfoto's te zien waren en in plaats van zwart-witte kopieën.

Hij foetert door: "Het ging om iemand die is opgepakt omdat zijn auto vol lag met speelgoedpistooltjes die zijn zoontje op allerlei kermissen had gewonnen. Op originele foto's is door de kleuren juist overduidelijk te zien dat alles nep is, maar nu dus niet meer. Daarbij heeft het openbaar ministerie de pistooltjes ook al laten vernietigen, dus wij staan met onze rug tegen de muur. Nu is mijn cliënt veroordeeld. Zonder straf, maar er dreigt wel een strafblad, waardoor hij sommige landen niet meer in kan.

Volgens Westendorp is juist deze zaak extra pijnlijk. Zijn cliënt verkeert volgens hem in een kwetsbare positie: "En dankzij de rechtbank liggen nu al zijn gegevens gewoon voor het oprapen." Hij heeft al aangegeven in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak.