Liever werkster dan nieuwe kleding

Lisette (E-Lise)

Vrouwen besparen op allerlei dingen tijdens de kredietcrisis, maar niet op de werkster. Eén op de zes gezinnen heeft hulp in de huishouding. Nederlanders die zelf die lastige klusjes doen zijn hier wekelijks twintig uur zoet mee. Volgens een onderzoek van Marktplaats.nl doet 49 procent het werk alleen. Eén derde ruimt samen de rotzooi op, meestal samen met hun partner.

Mensen die een werkster inhuren doen dit meestal omdat ze een drukke baan, lichamelijke gebreken, te weinig tijd of gewoon geen zin hebben. Het percentage van mensen die hulp in de huishouding nemen is het hoogst in het zuiden des lands en in de grote steden, met maar liefst 18 en 19 procent. In het westen is dit slechts in 11 procent van de huishoudens het geval.

Gemiddeld wordt voor vier uur per week hulp ingehuurd. Negen van de tien werkgevers zijn zeer tevreden over de hulp, de helft daarvan noemt haar zelfs een goede vriendin. Twee derde daarvan verwent hun interieurverzorgster graag met een cadeautje in de vorm van een bosje bloemen of extra geld.