EU wil internetters beschermen tegen 'Big Brother'

Redactie

De Europese Commissie gaat onderzoeken in hoeverre online bedrijven misbruik maken van de privacygevoelige informatie die zij ontvangen van hun gebruikers. Veel sociale netwerksites en online dienstverleners vragen de consument in gebruikersvoorwaarden om toestemming voor het gebruik en doorgeven van hun persoonlijke gegevens. Maar de meeste gebruikers lezen die voorwaarden niet.

Het Europees Parlement heeft in een resolutie gevraagd om betere wetgeving om de privacy van internetters te beschermen. Volgens eurocommissaris Meglena Kuneva (consumentenzaken) is er een zwarte lijst nodig van misleidende formuleringen, om het schenden van de privacy tegen te gaan.

"Persoonlijke gegevens in ruil voor gratis webdiensten is een steeds vaker voorkomend businessmodel", zei de woordvoerder van Kuneva tegen IDG Nieuws. "De eurocommissaris wil dat mensen zich bewust worden van deze gang van zaken zodat ze niet uitgelokt worden meer informatie te geven dan ze eigenlijk willen."

De netwerksite Facebook kwam onlangs in opspraak toen boven water kwam dat het bedrijf van plan was de gebruiksvoorwaarden te veranderen: Facebook wilde informatie over haar leden blijven gebruiken, ook als zij allang hun profiel hadden gewist.  Uiteindelijk zwichtte Facebook voor de storm van protest.


EU wil internetters beschermen tegen 'Big Brother'  (foto: DAG)
 
Kijk voor meer over computers en internet ook eens in de Digital corner op het FOK!forum.