Kabinet zet nieuwe stap in aanpak bonussen

Redactie
Het kabinet heeft een nieuwe stap gezet in de aanpak van de bonuscultuur. Minister Wouter Bos (Financiën) maakt het mogelijk dat de raad van commissarissen van een bedrijf een variabele bonus bij een bestuurder kan terugvorderen als blijkt dat die is toegekend op basis van onjuiste (financiële) gegevens. De raad mag ook eerder toegekende beloningen naar beneden (of naar boven) bijstellen.

Bos herhaalde donderdag in het Kamerdebat over de aanpak van de economische crisis nog eens zijn ongenoegen over de bonuscultuur en de problemen die hij soms heeft om de beloningen aan te pakken. "Als er iemand de pest in heeft dat hij met lege handen staat, ben ik het wel. Ik vecht me drie keer in de rondte. Soms lukt het, helaas soms ook niet."

Bos verweerde zich tegen kritiek van de oppositie in de Kamer dat hij gefaald zou hebben. "Wie falen zijn de bankiers die deze eisen stellen. Zij moeten zich realiseren dat het draagvlak in Nederland ontbreekt en welk schade ze hiermee berokkenen. Ik kan geen verantwoordelijkheid nemen voor zaken waar ik niet verantwoordelijk voor ben, hoe graag ik ook zou willen."