Eindhovenaren niet verlost van heipaal

Redactie

Het heien voor een nieuwe parkeergarage in het Stadionkwartier in Eindhoven mag doorgaan. Dat heeft de bestuursrechter in Den Bosch bepaald in een zaak die door een buurtbewoner was aangespannen. Deze vond dat het heien teveel overlast veroorzaakt voor de buurt en wilde via de rechter afdwingen dat Eindhoven daarmee zou stoppen.

De gemeente Eindhoven maakte de uitspraak vandaag bekend. Eindhoven heeft na twee onderzoeken aangegeven dat de manier van heien die wordt gehanteerd het meest geschikt is. De fundering voor de garage wordt gemaakt met zogenoemde vibropalen.

De rechter stelde ter plekke zelf vast dat "de heiwerkzaamheden vanuit de woning van de verzoeker duidelijk merkbaar zijn.” Dat het heien slecht voor de gezondheid van de buurtbewoner kan zijn, vindt de rechter "niet onaannemelijk" en hij noemt de klachten reëel.

Aan de andere kant stelt de rechter onder andere dat de geluidhinder tot "aanvaardbare proporties" is teruggebracht door de geluidwerende voorzieningen die zijn getroffen. Daarbij zou het stilleggen van het werk het hele project op losse schroeven kunnen zetten. De rechter oordeelt dat de buurtbewoner onvoldoende heeft aangetoond dat er andere, betere manieren van heien zijn.


Klagende Eindhovenaar niet verlost van heipaal  (foto: DAG)