'Crisisaanpak VS leidt naar de hel'

Peter (pberends)

Mirek Topolánek, de premier van Tsjechië, heeft zich gisteren ongewoon hard uitgelaten over de aanpak van de wereldwijde financiële crisis door de VS. Tsjechië is momenteel de voorzitter van de Europese Unie (EU). Topolánek ging onder andere tekeer tegen het stijgende begrotingstekort van de VS.

Topolánek: "De Amerikaanse regering heeft het over permanente actie, iets waar wij tijdens onze bijeenkomst (EU-top over de crisis op 1 maart jongstleden) van geschrokken zijn. Amerika maakt dezelfde fouten als in 1930 tijdens de Grote Depressie, zoals grootschalige stimuleringsmaatregelen en protectionisme. De combinatie van deze maatregelen en het permanente karakter ervan zijn de weg naar de hel. De financiering van regeringssteun aan Amerikaanse banken zal de stabiliteit ondermijnen van de wereldwijde financiële markt."

Volgende week vindt in Londen een topontmoeting plaats tussen de leiders van de twintig grootste industrielanden ter wereld, de G20. Gastheer van die bijeenkomst is de Britse premier Gordon Brown, die Amerika dinsdag nog lof toezwaaide voor de manier waarop zij de crisis probeert te bezweren. Niet alleen de VS, maar ook Tsjechië zal, als vertegenwoordiger van de Europese Unie, op die top aanwezig zijn.

Premier Mirek Topolánek van Tsjechië