Steeds meer Europeanen genezen van kanker

Redactie
Steeds meer mensen in Europa genezen van kanker. Zij overleven niet alleen de eerste vijf jaar nadat ze 'schoon' zijn verklaard, maar hebben zelfs een levensverwachting die gelijk is aan die van iemand die geen kanker heeft gehad.

Dat blijkt uit een onderzoek van Italiaanse wetenschappers dat vandaag is gepubliceerd in het vakblad European Journal of Cancer. De wetenschappers vergeleken de overlevingskansen van kankerpatiënten in 23 Europese landen over twee periodes, 1988-1990 en 1997-1999. De kans dat iemand met longkanker volledig geneest, bleek gestegen van 6 tot 8 procent. Bij maagkanker was dat percentage ook toegenomen, van 15 naar 18. Bij darmkanker steeg de overlevingskans van 42 tot 49 procent.

Volgens de artsen wijzen de cijfers op flinke vooruitgang in de behandeling van kanker. Over het algemeen geneest in IJsland het grootste deel van de mannen van kanker (47 procent) en in Polen het kleinste (21 procent). In Nederland geneest bijna 36 procent van de mannen van kanker; voor vrouwen is dat bijna 53 procent. De meeste vrouwen genezen van kanker in Frankrijk en Finland (59 procent), de minste in Polen (38 procent).