'Nederland voor VN-hof voor coup Bouterse'

Redactie
Het Comité Herdenking Slachtoffers Suriname laat onderzoeken of Suriname Nederland kan aanklagen voor het Internationaal Gerechtshof voor zijn rol bij de coup van Desi Bouterse.

Dat meldde voorzitter Romeo Hoost gisteren in het radioprogramma Met Het Oog Op Morgen. De organisatie heeft juristen gevraagd uit te zoeken of zo'n aanklacht kans van slagen maakt. In het programma Andere Tijden van afgelopen donderdag stelde toenmalig ambassadeur Max Vegelin van Claerbergen dat het hoofd van de Nederlandse militaire missie in Suriname, kolonel Hans Valk, het brein achter de coup was. Ook zei Vegelin dat hij destijds wist dat de kolonel Bouterse opzette tegen de Surinaamse regering.

Hoost vertelde in Met Het Oog Op Morgen dat de bekende Surinaamse columnist Theo Para al een open brief heeft geschreven aan president Venetiaan waarin hij het staatshoofd oproept Nederland voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag te dagen. Inmiddels heeft SP-kamerlid Harry van Bommel ook vragen gesteld aan de ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie over de onthullingen in het televisieprogramma. Volgens de SP'er bewijzen de uitspraken dat de coup met medeweten of zelfs goedkeuring van Nederland is gepleegd.