Ongeveer 8.000 deelnemers aan Stille Omgang

Redactie
Ongeveer 8.000 pelgrims hebben vannacht de jaarlijkse Stille Omgang door het centrum van Amsterdam gelopen. Dat heeft voorzitter Maarten Elsenburg van het organiserende Gezelschap van de Stille Omgang laten weten.

Zeker zeven groepen waren te voet of op de fiets naar Amsterdam gekomen. De bedevaartstocht werd dit jaar voor de 128e keer gehouden. Behalve de processie was er een speciale eucharistieviering voor jongeren in de Mozes en Aäronkerk aan het Waterlooplein. Daarin ging bisschop Jos Punt van Haarlem-Amsterdam voor. Het jongerenkoor St. Victor uit Noordwijkerhout verzorgde de gezangen. Aan de viering namen ongeveer 500 jongeren deel.

Met de Stille Omgang herdenken rooms-katholieken jaarlijks het Mirakel van Amsterdam in 1345. In dat jaar braakte volgens de overlevering een zieke man in een woning aan wat nu de Kalverstraat is een hostie uit. Toen zijn braaksel in de haard werd geworden, zou de hostie boven het vuur zijn blijven zweven zonder te verbranden. Daarop werd die in processie naar de huidige Oude Kerk gebracht.

Behalve bisschop Punt namen ook bisschoppen Wim Eijk (Utrecht), Gerard de Korte (Groningen-Leeuwarden) en Hans van den Hende (Breda) deel.