Vonnis Fritzl-proces vervroegd

Redactie
Het vonnis tegen het Oostenrijkse 'keldermonster' Josef Fritzl wordt naar alle waarschijnlijkheid donderdagmiddag uitgesproken. De plaatsvervangend voorzitter van de rechtbank in Sankt Pölten, waar Fritzl sinds maandag terechtstaat, uitte vanmiddag de verwachting dat de uitspraak een dag eerder komt dan gepland.

De rechtbank keek op de tweede procesdag naar de getuigenis op videoband van de 43-jarige Elisabeth, de dochter van Fritzl die 24 jaar door hem werd verkracht en opgesloten in een kelder onder zijn huis. Zij baarde zeven kinderen. De zitting vond achter gesloten deuren plaats om de privacy van de slachtoffers te beschermen.

Het Oostenrijkse persbureau APA kon vandaag het gezicht van de incestverdachte vastleggen toen hij na de middagpauze de rechtszaal binnenliep. Eerder had Fritzl telkens zijn gezicht afgeschermd met een blauwe map.

De advocaat van de 73-jarige Fritzl verklaarde voor de tweede zitting dat zijn cliënt niet zal reageren op de getuigenis van zijn dochter. "Hij heeft alles al gezegd", reageerde raadsman Rudolf Mayer op vragen van de pers toen hij bij de rechtbank arriveerde.

De verdachte zei gisteren zelf al dat hij schuldig is aan verkrachting en incest. Maar hij stelde dat hij de moord op een van de kinderen die hij bij zijn dochter verwekte, niet op zijn geweten heeft.