'Bijna iedereen gedraagt zich weleens asociaal'

Redactie

Vrijwel alle Nederlanders (95 procent) gedragen zichzelf weleens asociaal, zonder dat ze zich daar bewust van zijn. Dat blijkt uit een enquête die SIRE heeft laten uitvoeren. De organisatie begint vandaag een campagne om mensen te wijzen op hun eigen asociale gedrag.

Zo praten of bellen mensen hard in openbare ruimtes (13 procent), gedragen ze zich agressief in het verkeer (11 procent) of smakken, snurken danwel boeren ze in het openbaar (9 procent).

Vier van de vijf Nederlanders zegt zich voor te kunnen stellen dat anderen zich aan hun gedrag zouden kunnen ergeren. Een kleine 20 procent is weleens daadwerkelijk door anderen aangesproken op asociaal gedrag.

Iets meer van de helft van de ondervraagden zei zich wel eens onbeschoft te gedragen in winkels. Zo zegt 35 procent wel eens snel van rij te veranderen bij de kassa, of tijdens het afrekenen te bellen met een ander (11 procent). In het openbaar vervoer zitten ze harop te bellen of houden ze met hun bagage een tweede plaats bezet. Iets meer dan 10 procent zei wel eens rommel op straat te gooien.

Weinig ondervraagden gaven aan hun hond op straat te laten poepen, terwijl uit andere onderzoeken blijkt dat hondenpoep ergernis nummer 1 is op de ranglijsten in Nederland.

Aan de enquête werkten ruim honderd mensen mee. De campagne is voor SIRE de honderdste in het bestaan van de organisatie.


'Bijna iedereen gedraagt zich weleens asociaal'  (foto: DAG)