Wall Street feest door

Peter (pberends)

Na de enorme koersstijgingen van dinsdag was er opnieuw euforie op Wall Street. De belangrijkste beursindex ter wereld, de S&P 500, wist er 4,1 procent bij te boeken en sloot daarmee boven het laagste punt van 2008. Gisteren sloten de Amerikaanse beurzen ook al licht positief. De S&P 500 steeg sinds het dieptepunt maandag zelfs 12,6 procent. In vier dagen tijd ging de beursindex van 666 naar ruim 750 punten.

Het sentiment werd gedreven door beter dan verwachte cijfers over de winkelverkopen. Deze stegen 0,7 procent op maandbasis, wat mogelijk een teken geeft dat de wereldwijde recessie aan het uitbodemen is. Ook oliegerelateerde aandelen profiteerden van de 11 procent hogere olieprijs. De Organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) zou opnieuw gaan vergaderen over productieverlagingen.

Financials stegen fors na positieve uitspraken van Kenneth Lewis, de baas van Bank of America: "Wij waren winstgevend in de eerste twee maandan van het jaar en hopen winstgevend te zijn in 2009." Eerder wisten de Amerikaanse banken Citigroup en JPMorgan operationele winsten te melden over de eerste maanden van 2009. Ook vergaderde de Amerikaanse politiek over het versoepelen van de boekhoudkundige normen, wat financials meer lucht moet gaan bieden.

Wall Street eerder op de dag