NOS verwacht internetpiek

Sander (Xender)
De NOS verwacht vanavond een grote toeloop op twee internetstreams. Omdat er tegelijk schaatsen (WK Afstanden) en voetballen (UEFA Cup) is, kan slechts 1 van de twee worden uitgezonden op televisie. "Op televisie zijn harde keuzes onvermijdelijk en is vanaf 20.30 uur de 1500 meter van de mannen en daarna (vanaf ongeveer 21.10) Ajax live te volgen. Kijkers die daar niet tevreden mee zijn kunnen terecht op internet. Tenminste …. als het er niet teveel zijn", zegt Hoofd Nieuwe Media Roeland Stekelenburg van de NOS.

Een piekbelasting kan er voor zorgen dat de capaciteit van netwerkbeheerders en internetproviders z'n maximum bereikt, meent Stekelenburg.
Het maximale aantal gelijktijdige kijkers dat de NOS ooit heeft gehad op een livestream ligt rond de 100.000. Dat was op 21 augustus tijdens de Olympische Spelen: de waterpolo-finale van de vrouwen. "Maar ik sluit niet uit dat we donderdag ook dit soort aantallen gaan zien en dan hebben we wel een probleem", aldus het Hoofd Nieuwe Media.

Toch is het geen reden voor de NOS om de wedstrijden dan maar niet op internet uit te zenden. "Het op zeker spelen en vermijden van risico heeft volgens mij nog nooit tot innovatie geleid en we hebben het afgelopen jaar de grenzen van het internet wel vaker verkend. We gaan gewoon aan de slag de komende dagen om te kijken hoe we zoveel mogelijk kijkers zo goed mogelijk kunnen bedienen."