Gigantische jeugdwerkeloosheid dreigt

Peter (pberends)

Volgens FNV Jong worden jongeren de grootste dupe van de kredietcrisis. De jongerenorganisatie van de vakbond FNV vreest dat de jeugdwerkeloosheid dramatische vormen (17 procent) aan gaat nemen als er niet snel ingegrepen wordt. Dat zou betekenen dat 150.000 jongeren aan de kant komen te staan.

De vakbond pleit ervoor om de jeugdwerklozen binnen een half jaar een garantie op werk, scholing of beide aan te bieden. Dat kan voorkomen dat de afstand tot de arbeidsmarkt te groot wordt. Het verlengen van scholing en onderwijs is een andere optie. Dat kan worden bevorderd door het schoolgeld voor het mbo te verlagen en een tijdelijke uitbreiding van het recht op studiefinanciering.

Volgens FNV Jong zijn de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt voor jongeren zo slecht, dat er een 'verloren generatie' dreigt te ontstaan, mede ook door een enorm tekort aan stageplekken. Volgens de vakbond moet tot elke prijs worden voorkomen dat de jeugdwerkloosheid stijgt tot het niveau van de jaren tachtig: "De jongeren zijn weer hard nodig bij het herstel van de economie. We moeten er voor moeten zorgen dat ze betrokken blijven bij de arbeidsmarkt. We kunnen niet toestaan dat een grote groep jongeren nu een tijd uit het arbeidsproces valt, want daarmee raken we ze voorgoed kwijt."